home-page
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Hoe gaat dat, eigenlijk, stemmen? Check daaromstemik.be!

Binnen exact één maand, op 9 juni, gaan we naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. Maar stemmen, hoe gaat dat eigenlijk praktisch? Alle praktische informatie over de verkiezingen van 9 juni vind je terug op daaromstemik.be!

1) Oproepingsbrief

Ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen stuurt de gemeente je een oproepingsbrief. Daarin staat waar en wanneer je moet gaan stemmen: in welke gemeente en in welk stemlokaal en de openingsuren van het stemlokaal. De oproepingsbrief zal ook aangeven wat je moet meebrengen: neem altijd je identiteitskaart mee! 

2) Stemmen maar!

Je kan elektronisch of op papier stemmen, dat hangt af van in welke gemeente je woont. Je kan hier nagaan hoe je moet stemmen in jouw gemeente. 

Hoe stem je elektronisch? Bekijk het filmpje: 

Goed om te weten: verschillende gemeentes bieden oefenmomenten aan om het elektronisch stemmen onder de knie te krijgen. Bekijk zeker eens de website van jouw gemeente. 

Hoe stem je op papier? Bekijk het filmpje:  

3) Hoe stem je geldig? 

Je stemt geldig door voor een lijst te stemmen: dan kleur je het bolletje naast de partij van je keuze. OF: je kleurt naast één of meerdere personen binnen dezelfde lijst. Je kan ook blanco stemmen. Je mag niet op meerdere partijen stemmen of een tekening maken op de stembrief. Dan is je stem ongeldig. 

Meer informatie over hoe te stemmen? Ga naar daaromstemik.be!

[MISSING STATIC] entries_show_cta_can_share_insta